Endometriozisin Cerrahi Tedavisi

Endometriozis Cerrahi Tedavisi - Prof. Dr. Engin Oral

Cerrahi tedavide amaç endometriozisin etkilediği organlardaki hasta dokuları temizlemektir. Ameliyat sırasında gözle görülen bütün endometriozis odaklarının çıkartılması hedeflenir. Çıkartılan dokuların hepsinde patolojik inceleme uygulanır. Zaten tanıda altın standart ameliyat sırasında endometriozis odaklarının görüntülenmesi ve patoloji ile sonucun desteklenmesidir. 

Medikal tedavide olduğu gibi cerrahi tedavi kararı;

  • Hastanın yaşı
  • Endometriozisin yaygınlığı
  • Rahim veya yumurtalıklar haricinde başka organları etkileyip etkilemediği
  • Etkilediği organlarda hastanın hayat kalitesini azaltan semptomlara neden olup olmadığı
  • Hastanın çocuk isteminin olup olmadığı göz önünde bulundurularak alınır.

Cerrahi tedavi üç şekilde uygulanabilir:

  1. Açık ameliyat (laparotomi)
  2. Kapalı ameliyat (laparoskopi)
  3. Robotik cerrahi

Ameliyat yöntemine hastanın geçirilmiş ameliyat sayısına, ameliyat yöntemlerini etkileyecek diğer hastalıkların varlığına ve de endometriozis hastalığının yerine ve etkilediği diğer organlara göre karar verilir. Bağırsak veya mesane gibi farklı organlarda da endometriozis varsa ameliyat ilgili branşların cerrahlarıyla görüşülerek planlanır. Bu nedenle endometriozis cerrahisi bir takım işidir.

Laparoskopik cerrahi günümüzde laparotominin yerini almıştır. Bu durum endometriozis cerrahisine de yansımaktadır. Laparoskopi en çok tercih edilen cerrahi yöntemdir. Bunun yanında robotik cerrahinin yeri daha kısıtlıdır. Nedenleri arasında robotik cerrahi aletlerinin her merkezde bulunmaması, maliyet açısından fazla olması ve de robotik cerrahi alanında yetişmiş cerrahların az olması bulunmaktadır. 

Medikal tedavide olduğu gibi cerrahi tedavi de küratif değildir. Ameliyat sonrası hastalık tekrarlayabilir. Bu sebeple ameliyat kararı hastayı detaylı bilgilendirdikten sonra dikkatli alınması gereken bir karardır. Tekrarlayan ameliyatlar hem hasta hem de cerrah açısından zorlayıcı olabilir. Ameliyat sonrası hastalığın ve de semptomların tekrarlamaması için medikal tedavi uygulamak gerekebilir.