Aşılama

Aşılama - Prof. Dr. Engin Oral

Aşılama (Intra Uterin Inseminasyon) Nedir?

Aşılama (IUI), spermlerin doğrudan kadının rahmine enjekte edilmesini içeren bir yardımcı üreme yöntemidir.

Endometriozisli kadınlar için bir seçenek olarak IUI

Endometriozis teşhisinin ardından, gebelik istemi olan hastalar, doktorlarıyla görüşmeli ve yardımcı üreme tekniklerinin gerekli olduğu durumlarda en uygun yöntem belirlenmelidir. En uygun tedavi için gerekli olan testler sırasında hastanın eşi de spermiyogram ile değerlendirilmelidir (bu testte spermler hareketlilik, sperm sayısı, vb. açısından incelenir).

IUI genellikle erken evre endometriozisi olan hastalar için kullanılır.

Endometrioziste IUI Başarısı

Erken-orta evre endometriozisi olan kadınlarda uygulanan IUI işlemi sonrası gebelik başarısı endometriozisi olmayan kadınlara kıyaslaya daha düşüktür. Yapılan bir çalışma bu oranın endometriozisi olayan kadınlata yarı yarıya azaldığını göstermiştir. Fakat erken-orta evre endometriozisi olan kadınların gebelik şansı hiç tedavi görmeyen kadınlardan daha yüksektir.

Ayrıca tedaviside folikül uyarıcı hormon kullanılan hastalarda gebelik oranı tedavide kullanılan bir hap olan klomifen sitrat kullanımına kıyasla daha yüksektir.

Kaç Kez Aşılama Denenmelidir?

Yapılan çalışmalar 3-4 kez denene aşılama sonrası gebelik elde etmediyseniz daha fazla denemeyle gebelik oluşma ihtimalinin düşün olduğunu göstermiştir. 3-4 aşılama sonrası gebelik oluşmadıysa tedaviyi durdurmanız veya tüp bebek (IVF) gibi başka bir yönteme geçilmesi önerilmektedir.

Aşılama İşlemi

Bu işlem için öncelikli olarak yumurtaların verilen ilaçlarla geliştirilmesi gerekmektedir. Yumurta geliştirmek için kullanılabilecek iki çeşit ilaç vardır. Bunlar; hap veya iğnelerdir. Tedavi başlandıktan bir hafta sonra yumurtaların gelişimi yaklaşık 2-3 günde bir tekrarlayan ultrasonografik ölçümlerle değerlendirilir. Hasta ilaçları her gün aynı saatte uygulamalıdır. Takipler sırasında yumurtalardan biri istenen boyuta ulaştığında hastaya çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesi yumurtanın olgunlaşmasını sağlar.

Çatlatma iğnesinden yaklaşık 24-36 saat sonra 2-5 günlük cinsel perhiz sonrası alınan sperm örneği laboratuvar ortamında hazırlanır ve yıkanarak rahim ağzından yerleştirilen bir kanül yardımı ile hastanın rahim içine verilir. Verilen spermlerin geliştirilen yumurta ile döllenmesi amaçlanır. İşlem sırasında anestezi gerekmez, hasta ağrı hissetmez.

Aşılama sonrası 12-14. günde gebelik testi yapılır.

Aşılama İşlemi Süresi

Aşılama işlemi aynı adet döngüsünde gerçekleşir ve yaklaşık 15 gün sürer. Döngü başlangıcında yapılan ultrasonografi sonrası tedavi başlanır.

Hangi hastalara aşılama yapılır?

Aşılama için hastanın en az bir tüpünün açık olması gerekmektedir. Sperm sayısı ve hareketliliği hafif düşük olan hastalarda, sebebi bilinmeyen kısırlığı olan hastalar ve erken ever endometriozis hastaları aşılma için uygun adaylardır.

Aşılama Aşamaları - Prof. Dr. Engin Oral